Het verhaal van Petra

Petra is woonondersteuner en werkt al meer dan tien jaar in de ouderenzorg. Voor haar is dit werk een bron van dankbaarheid, waar geen dag hetzelfde is. 

Een typische werkdag voor Petra bestaat uit het verzorgen van maaltijden en drankjes, het ondersteunen bij activiteiten, en het bieden van 1-op-1 aandacht aan de bewoners. Het zijn de momenten van dankbaarheid die haar een voldaan gevoel geven, maar ook ervoor zorgen dat uitdagingen, zoals werkdruk, onrust in de groep en personeelswisselingen, zo min mogelijk impact hebben op de bewoners. 

Een specifiek verhaal dat ze nooit zal vergeten, gaat over een 100-jarige bewoonster die voor iedereen een lieverd was. Toen Petra haar vertelde over de zenuwen van haar dochter voor het rijexamen, bood de bewoonster aan om voor haar te bidden. Het gebedje bleek geholpen te hebben, want de dochter slaagde. De blijdschap van de bewoonster de volgende dag was onvergetelijk. 

Petra had ook een bijzondere herinnering aan het huiskamerconcert dat ze had gewonnen en met de bewoners deelde. Het bracht veel vreugde en ontroering, en de dankbaarheid van de bewoners was heel speciaal.

“Als er dan na afloop mensen naar je toe komen en je een knuffel geven en bedanken, maakt dit je dag helemaal goed.”

Door iedereen in hun waarde te laten, respect te tonen en een luisterend oor te bieden, maakt Petra echt het verschil in het leven van de ouderen. Ze benadrukt dat het werken in de ouderenzorg soms zwaar kan zijn, maar dat het genieten van kleine geluksmomentjes essentieel is. Voor wie overweegt om in de ouderenzorg te gaan werken, adviseert Petra om gewoon eens langs te gaan bij verschillende locaties, je te informeren en vooral naar vacatures te bekijken. Zo ontdek je het beste wat bij je past.