Het verhaal van Petra

Petra, welzijns- en huishoudelijke medewerker. Haar keuze voor dit werk werd sterk beïnvloed door haar achtergrond, waarin haar moeder en zus ook werkzaam waren in de ouderenzorg. Als kind is ze opgegroeid met verhalen over het zorgen voor anderen, waardoor het voor haar vanzelfsprekend was om ook in deze sector te gaan werken.

Haar typische werkdag begint met een ritje op haar fiets naar haar eerste cliënt. Bij binnenkomst begroet ze de cliënt met een glimlach en informeert ze naar hun welzijn. Vervolgens gaat ze aan de slag met haar huishoudelijke taken, waarbij ze altijd voldoende tijd en aandacht besteedt aan de cliënt en hun omgeving. In de welzijnszorg is elke situatie anders, maar ook daar staat de cliënt altijd op de eerste plaats. Het is soms een uitdaging om oplossingen te vinden die het zo aangenaam mogelijk maken voor elke cliënt.

“De cliënten zijn blij als ze me zien, en dat geeft mij dan weer een fijn gevoel.” 

Petra krijgt de meeste voldoening van haar werk van het zien van een glimlach op het gezicht van de cliënten en het besef dat er tijd en aandacht voor hen is. Ze koestert ook de dankbaarheid van cliënten, wat haar motiveert om zelfs buiten werktijd nog af en toe een bezoekje te brengen aan hen.

Door er te zijn voor de ouderen, naar hen te luisteren, samen te lachen en soms samen te huilen, probeert Petra het verschil te maken in hun leven. Ze gelooft dat haar werk niet alleen bestaat uit het uitvoeren van taken, maar ook uit het bieden van menselijke warmte en genegenheid.

Hoewel het werken in de ouderenzorg soms uitdagend kan zijn, ervaart Petra het als een prachtig beroep waar ze elke dag met plezier naartoe gaat. Haar advies aan anderen die overwegen om in de ouderenzorg te gaan werken, is om met hun hart te werken en de tijd te nemen voor de cliënten, zodat ze zich echt gewaardeerd en verzorgd voelen. “Die waardering krijg je 100% terug.”