Het verhaal van Helga

Helga werkt al 25 jaar als Verzorgende IG. Haar keuze voor de ouderenzorg is geworteld in de wens om mensen te helpen in hun vertrouwde omgeving, zodat ze hun eigen waarde en levensvreugde behouden. Hoewel ze een tijdje uit het vak was door het faillissement van haar vorige werkgever, bracht haar roeping haar uiteindelijk terug naar de zorgsector.

Een typische werkdag voor Helga is heel gevarieerd. Het omvat een route langs verschillende cliënten die verzorgende, begeleidende en verpleegtechnische handelingen nodig hebben. Daarnaast besteedt ze ook veel aandacht aan persoonlijke interactie en verricht ze administratieve taken. Helga kan haar dag voldaan afsluiten als ze tevreden, verzorgde en dankbare cliënten (en mantelzorgers) kan achterlaten. De wisselende karakters en verschillende zorgvragen houden haar werk divers en uitdagend. 

In haar tijd bij het terminale team, weet ze veel speciale momenten op te noemen. Daar kon ze patiënten en hun naasten de rust en tijd geven om afscheid te nemen, vaak door net dat beetje extra te doen. Ze herinnert zich ook de lachwekkende momenten met dementerende ouderen, zoals het verhaal van een vrouw die elke dag een schone onderbroek over de vorige aantrok, waardoor haar dochter steeds met een wasmand vol schone onderbroeken zat.

“Dementerende ouderen doen wel eens dingen die lachwekkend zijn.”

Helga maakt het verschil in het leven van ouderen en hun familie door zorgtaken met zowel een lach als een traan uit te voeren. Ze neemt de tijd voor haar cliënten, zoekt samen naar oplossingen en zorgt ervoor dat ze zich volledig aan hen wijdt.

Wat Helga graag wil dat mensen begrijpen over werken in de ouderenzorg is dat het veel meer is dan alleen een pilletje geven, steunkousen aantrekken en een wasbeurt geven. Het gaat om het bieden van een luisterend oor en het aanwezig zijn voor de cliënt. Aan de mensen die voelen dat werken in de ouderenzorg hun roeping is, adviseert Helga om zichzelf de tijd te gunnen bij een cliënt, zichzelf te blijven en hun eigen kwaliteiten te omarmen.